Hund mot corona?

kan hundar hjälpa oss mot corona?

Kan hundar hjälpa oss mot corona?

Britterna ska lära hundar att känna igen coronavirus – målet är att lyckas med detta inom sex veckor

Diabetes är en av sjukdomarna som man lyckats lära hundar att hitta, och hundar används numera till hjälp inom väldigt många områden.

Ett samarbete mellan Durham University, London School of Hygiene and Tropical Medicine samt välgörenhetsorganisationen Medical Detection Dogs har inletts. Med syfte att skola hundar till att känna igen människor som bär SARS- COV- 2 viruset, dvs corona som ju är orsaken till pandemin vi har.

Organisationen samt dessa universitet samarbetar sedan tidigare med att hitta diabetes och cancer med hjälp av hund. Dom som jobbar med det tror att det kan gå att lära hundar att på sex veckor kunna skola dessa till att känna igen viruset.

Syftet med detta är ju att få ett nytt snabbt och tillförlitligt sätt att hitta smittobärare.

Skolningen sker i välgörenhetsorganisationens utrymmen med samma metodik som man tidigare använt framgångsrikt. För till exempel Parkinsons, diabetes samt bakterie infektioner. Hundarna får sniffa på prover i träningsutrymmena och får lära sig att markera när dom känner doften som dom har fått lära sig.

Men kan hundar hjälpa oss mot corona?

Förutom doft kan hundar känna igen även små temperaturhöjningar från mänskliga huden. Vilket i sin tur betyder att även feber kan markeras.

Hundar som kan känna igen koronavirus kunde användas till mycket. Exempelvis som tullens hundar vid gränskontroller då man genast kunde identifiera människor som blivit smittade. Så kunde testande och karantänåtgärder användas på rätt ställe för att förhindra nya smittocentrum från att uppstå.

Helt säker på hur detta kommer att lyckas kan man inte vara. Men sjukdomar i luftvägar ändrar typiskt kroppens doft så mycket att en hund kan märka det. Med många sjukdomar som denna vet man att igenkänning är möjlig och då så att gränserna för WHO specificerad diagnostik överskrids med råge.

Artikeln har skrivits av Sofia Virtanen för tidskriften ”Tekniikka& Talous på finska ” och blivit översatt för Testerit bloggen av mig, Robi Lindström som företräder Testerit i Sverige.

Som källa har även Metro.co.uk använts

På tal om hundar så kan även dom bli drabbade av korona virus, vi har en test som man kan testa om hunden fått smittan.

Testerit Chat

)
    is typing...

    Voit olla meihin yhteydessä alla olevalla lomakkeella.

    Lähetä viesti Cancel