Dricksvatten bakterietest hushållsvattnet test. Brunnsvatten bör undersökas regelbundet med ca 3 års mellanrum
Vattnet bör alltid undersökas om det finns synliga missfärgningar eller om det luktar
Vattnet är inte alltid lämpligt att dricka även om man ej kan se eller känna av missfärgningar och/eller lukt för många ämnen samt bakterier går ej att upptäcka med människans smak- och luktsinne.
Vattenkvaliteten kan påverkas av tex extrema väderleksförhållanden, som ösregn och höjningar av yt- och flodvatten på grund av detta.
Dricksvatten bakterietest hushållsvattnet, hur man testar:
Test reagens ämnet är i flaska som är luft tätt och sterilt stängt. Vad ämnet består av finns i anvisningen. När man testar så öppnas locket, vattenprovet hälls försiktigt in och så stänger man locket. Skaka flaskan tills ämnet upplösts i vattenprovet och så förvarar man flaskan (med stängt lock) i rumstemperatur i två (2) dygn efter vilka man kollar färgen på innehållet i flaskan.
Om färgen ej under denna tid ändrats så betyder det att vattnet ej nämnvärt innehåller bakterier. Om färgen har ändrat till gul-orange eller gul innehåller vattnet bakterier som kan vara skadliga för hälsan.
Vatten uppdelat i kvalitet
- Bevattningsvatten – denna nivå på vattenkvaliteten är låg och vattnet bör inte användas i hushållet för matlagning, dusch, dryck eller tvätt. Däremot kan du använda vattnet i brunnen för att vattna trädgårdens växter och liknande.
- Hushållsvatten – nu är vattenkvaliteten högre och du kan använda brunnsvattnet till disk, tvätt, bad och dusch. Fortfarande bör du inte dricka direkt från kranen eller använda vattnet i matlagning.
- Dricksvatten – detta är högsta kvalitetsnivå på vattnet. Nu är vattnet friskt och rent att dricka direkt från kranen och går utmärkt att använda när du lagar mat.
Råd från Livsmedelsverket, om du måste koka ditt vatten före användning.
Vi har även snabbtester så att du kan testa ditt vatten fort med hjälp av en speciell provsticka, se vår kranvatten snabbtest här.
Recensioner
Det finns inga recensioner än.