BRETT UTBUD AV HÖGKVALITATIVA HÄLSOTESTER – för både hem- och professionellt bruk

BRETT UTBUD AV HÖGKVALITATIVA HÄLSOTESTER – Enkelt och snabbt!

En medicin som bedövar känslor en av orsakerna till våldsspiralen hos gängen?

medicin som bedövar

Medicin som missbrukas i berusningssyfte och som bedövar känslor ökar markant i Sverige. Tramadol klassas som drog i Sverige. Drogen är enligt media ofta en populär drog speciellt bland unga personer.

En teori är den kan öka gängrelaterat våld då den verkar så att den inte påverkar agerande, men den bedövar känslor. Då kan, enligt källor inom polisen steget till våldsamt agerande bli väldigt kort hos missbrukare.

Tramadol är en receptbelagd syntetisk opioid.

Drogen används mot smärta och depression när den används inom vården. Den verkar så att den bedövar en del känslor som kan leda till att en missbrukare lättare kan begå våldsdåd. Till och med mycket grova sådana.

Under år 2020 lade svenska polisen beslag på över en halv miljon (över 500 000) tramadol piller. Då tex saldot för 2015 var under tvåhundratusen piller, dock en stor mängd även det.

Enligt SVT missbrukas tramadol ofta tillsammans med cannabis. Dessa båda återfinns ofta under utredningar där det handlar om våldsbrott. Fynden görs både hos gärningsmän och offer för brott.

Undersökningar visar att missbrukare oftast är män, i ålder 25 – 34 år. Men ökning under senaste åren bland så unga som ner till 15 – 16 år har blivit vanligare.

Polisen jobbar hårt mot detta och ibland har det blivit tillslag som har gett fina resultat.

Här är en länk till polisen som bra belyser hur det kan se ut.

Men vägarna in i Sverige är många och tyvärr är det nog så att väldigt stora mängder kommer in i landet, hela tiden.

Vid denna typ av brottslighet som ju är gränsöverskridande händer det ofta när dessa hittas kan det även finnas andra droger, handeldvapen och tom automatvapen, med ammunition, med i lasten. Under fyra dagar förra året gjorde polismyndigheten och tullverket en gemensam insats, här kan du läsa Tullverkets meddelande om hur det gick.

Effekten av Tramadol

Speciellt för tramadol är att det både har en aktiverande och en avslappnande (medicin som bedövar känslor) effekt. Ruset är rätt lika som man får från andra opioider, exempelvis heroin och morfin.

Till en början är det uppiggande men efter hand ger ruset samma effekter som andra opioider, så som nedsatt medvetandegrad, dåsighet, eufori och ångestlindring. Man kan även drabbas av yrsel, huvudvärk och illamående.

Tramadol biverkningar

Långsam eller ytlig andning, förvirring, sömnighet, små pupiller, illamående eller kräkningar, förstoppning, dålig aptit.

Här kan du se vad FASS skriver om drogen, här är det dock fråga om receptbelagd medicin.

Men bra att veta är att biverkningarna och beroendeframkallande risken är lika.

Verkningstid

Eliminationshalveringstiden för tramadol är cirka sex timmar.

Omkring 30 procent av dosen utsöndras som oförändrad substans via urinen, och 60 procent utsöndras som metaboliter, varav metaboliten O-desmetyl-tramadol är aktiv och har en potent analgetisk effekt.

Med en bra snabbtest kan missbruk av opiater på ett pålitligt sätt snabbt och enkelt konstateras.

Tramadol är beroendeframkallande i precis lika hög grad som andra opiater, exempelvis tidigare nämnda heroin och morfin.

Hos droginformation.nu kan man läsa i mera detalj om detta.

Avslutningsvis: Med en bra snabbtest kan man testa från saliv för flera olika droger.

Rulla till toppen