BRETT UTBUD AV HÖGKVALITATIVA HÄLSOTESTER – för både hem- och professionellt bruk

BRETT UTBUD AV HÖGKVALITATIVA HÄLSOTESTER – Enkelt och snabbt!

Rent vatten

rent vatten

Artikelbild: Anne Saarinen/Vastavalo.fi

Förord Robi Lindström/Testerit.fi, som har översatt denna artikel:

Hittade denna artikel om rent vatten under min research för nästa blogg artikel, den handlar om det rena vattnet som vi i Finland (och Sverige) har tillgång till. Länderna har samma förutsättningar, dvs tillgång till rent vatten i överflöd och nu har diskussionen om fotavtryck gällande vatten kommit igång i världen så tänkte använda den först som källmaterial.

Men med lite eftertanke kom jag fram till att artikeln är väldigt bra så jag översätter den istället hit åt läsarna på vår blogg. Eventuella fel i översättningen är enbart mina, och kopplar till en länk till originalet för dom läsare som kan läsa finska. Kommentarer inom parenteser med öa betyder översättarens anmärkning.

Rent vatten

Förutsättningen för ren mat är rent vatten. Finland har (även Sverige, öa) stora och hög kvalitativa vattentillgångar och gällande grundvattnet är Finland (även Sverige öa) självförsörjande.

Efter en vatten fattigdom index som framtagits av World Water Council och Britannian Centre for Ecology and Hydrology är Finland (Sverige ligger nära, öa) världens rikaste land när det gäller vattentillgångar. Vatten fattigdom index tar i beaktande, förutom kvantitet och kvalitet även saker som åtkomst till tillgångarna, täckningen av vatten service samt vatten användning inom industri och jordbruk.

Finland är det första landet där man har gjort ett vatten bokslut omfattande ca 200 verksamheter. Kunskaperna om vatten användning medger uppföljande samt möjlighet att sätta upp mål för vatten användning specifikt per bransch.

Finsk mat har ett litet vatten fotavtryck

Maten som produceras i Finland har, i förhållande till vatten tillgångarna ett väldigt litet vatten fotavtryck. Tillgångarna till rent vatten möjliggör användningen av detta i alla leder av tillverkningen.

I Finland använder man endast tre (3) procent av dom årligen förnybara vatten resurserna när det i krisområden ligger väldigt nära 100 procent. En stor del av finländarnas vatten fotavtryck kommer från importerade livsmedels utländska vatten fotavtryck.

Potential för utökat användande

Tack vare stora tillgångar växer här med regnvatten även sådana odlingsväxter som i länder med mindre tillgångar förutsätter bevattning. Finlands stora tillgångar möjliggör även för dessa en hållbar användning.

Speglat mot världsläget är Finland ett av dom områden där det i framtiden går att öka odlande av vatten-intensiv matproduktion som växthus, bevattningskrävande odlingsväxter samt köttproduktion utan att negativt påverka vattentillgångar eller via vattenförbrukning våra ekosystem.

Jordbrukets del av totala konsumtionen är bara ca 5 procent jämfört mot 70 procent globalt. Vatten teknologi kunskaperna i Finland (hantering- tex råvatten, grå-vatten och andra processer) är högklassiga.

Årlig mängd regn varierar men avsmältning av snö balanserar ut låga regn nivåer

Finland har inte långa regnlösa perioder utan vanligtvis får vi regn genom hela året och under alla årstider (gäller även i Sverige öa).

Den årliga mängden av regn varierar mycket i olika delar av landet. Minsta mängden regn faller i Lappland, ca 400-450mm, och mest regnar det i mellersta- och södra delarna av landet, ca 600-750mm årligen. Den årliga variationen av regn mängd är mindre i Finland än i dom andra Nordiska länderna.

Under tillväxt perioden är variationen stor. Vår och försommar är tex ofta för torra och sensommar och skördeperiod är för blöta. Avsmältningen av snö jämnar dock ut den torrare perioden. På grund av blöta förhållanden i skördetiden och hösten torkas spannmål i torkare. Med torkningen förbättras även hållbarhet och det motverkar också mögel- och toxin risker.

Rent vatten under och ovan jord

Landet har 6 350 grundvatten områden som producerar 5,4 miljoner kubikmeter grundvatten per dygn. Ungefär endast 10% av grundvattnet kommer till användning. Grundvattnen är av en bra kvalitet.

Finland har lämpliga områden för producering av grundvatten, (grus- och sand områden) och den enhetliga sten förekomsten under landet (urberg) släpper inte vatten igenom. Dom bästa och mest producerande områdena för grundvatten förekommer vid åsar och åskanter som tex åsarna vid Salpausselkä.

Klimatet är lämpligt för uppkomst av insjöar: tillräckligt med regn och svalt klimat som inte just främjar avdunstning.

Över 80% av ytvattnet i sjöar och hav är, med slutsatser från ytvatten kvalitet utmärkta eller bra.

Här är länken till original artikeln (på finska)

Rent vatten är enligt Testerit något som vi alla ska ha rätt till. Vi har lagt stor vikt på att välja in ett sortiment av dom vattentester som vi anser är bra, till produkterna som vi säljer i vår webbshop.

Genväg till kategorin vatten tester

Testeritfi favicon 10
Rent vatten 2
Rulla till toppen