BRETT UTBUD AV HÖGKVALITATIVA HÄLSOTESTER – för både hem- och professionellt bruk

BRETT UTBUD AV HÖGKVALITATIVA HÄLSOTESTER – Enkelt och snabbt!

Genetisk test som ger ökad kunskap för träning

Urheilijan DNA testi

Genetisk test som ger ökad kunskap för träning är av betydande nytta för träningen

Vad avslöjas när en genetiker som har tävlat som aktiv idrottsman i unga år utför ett genetiskt test på sig själv?

Vår gästskribent Emmi Tiili är en nyutexaminerad doktor i genetik. Som har tävlat i kortdistanser på nationell nivå sedan hon var barn, hela vägen till att vara en ung vuxen. Trots den hårda träningen och motivationen räckte framgångarna inte riktigt till att komma hela vägen till toppen. Intresset för genetik och ett genetiskt test för idrottare visade så småningom på saker som borde ha beaktats i träningsprogram. För att uppnå ett ännu bättre resultat.

Genetisk test som ger ökad kunskap för träning är av betydande nytta för träningen

Att känna till ditt eget genetiska genom hjälper både att bättre förstå din kropp bättre. Och att justera din träning för att få optimalt resultat. Detta hjälper dig att nå dina mål, som sedan ökar och säkerställer motivation för alla typer av träning och idrott.

Emmis personliga erfarenheter av att göra ett genetiskt test som ger ökad kunskap för träning

Jag har precis doktorerat i genetik, och jag har sprungit i hela mitt liv. Jag tävlade aktivt på korta distanser tills ryggproblem förhindrade explosiva prestationer. Träningsmotivation för korta distanser fanns alltid. Sedan dess har jag joggat och undrat över varför det inte riktigt kändes som min grej.

Under hela min tävlingskarriär antog jag att min dåliga grundläggande kondition var helt enkelt för att jag inte hade rört på mig tillräckligt som barn. Gentest visade sedan att mina genetiska egenskaper inte alls är optimala för långvariga idrottsprestationer. Potential för maximal syreupptagning, den anaerobiska tröskeln samt aerobisk prestationsförmåga skulle för att kunna utvecklas kräva mera arbete av mig än för genetiska genomsnittet. På sätt och vis kom detta som lindrande information.

Testet gav svar på frågor som jag funderade över även under tävlingskarriären, och jag andades ut i en suck av självkritisk lättnad: Nu vet jag att jag inte har gjort något fel. Trots de uthållighetsegenskaper jag har fått i ”genlotteriet” kom jag ändå såpass långt. Att lära känna mig själv bättre har fått mig att träna med en ny vision och jag är på en bättre nivå nu än jag någonsin var som en sprinter. ”Gener bestämmer inte över mig när jag vet vad de säger om mig.”

Genetisk test som ger ökad kunskap för träning är av betydande nytta för träningen

Förutom de gener som påverkar grundläggande konditionsträning fann jag i mig själv en genform som kan påverka ackumuleringen av laktat under högintensiv träning. Mina muskler blir trötta fortare och det tar längre tid att återhämta sig. Även min inflammatoriska reaktion är högre än genomsnittet, så återhämtningstiden mellan övningarna bör vara längre. Detta beror på ett mindre vanligt par alleler som finns i endast 1% av européerna.

Även detta stämde överens med mina egna erfarenheter som en aktiv tävlingsidrottare, och nu skulle jag träna klokare. Det skulle vara viktigt för både tävlingsidrottare och vanliga motionärer att ha en träningsplan. Och för mental uthållighet att vara medveten om vilken typ av träning som tröttar mer än vad som anses vanligt. Somliga kroppar behöver bara mer återhämtningstid från hårda träningspass än andra. Men med rätt typ av högintensiva övningar kan man ändå också utveckla dessa funktioner, bara man kommer ihåg en tillräckligt lång återhämtning från idrottsprestationerna.

Jag är nu också en tränare för barn och jag har lagt märke till hur olika barn motiveras av idrotten.

Barn som är speciellt begåvade för idrott har kanske inte trots detta motivation för att träna för en aktiv karriär som tävlingsidrottare. Nyckeln är att hitta motivationen – det är även den viktigaste talang faktorn. Genetik bidrar också till att definiera motivation. Personligen trodde jag att jag hade en sällsynt bra genetisk form för träningsmotivation, men jag hade inte denna sällsynta kombination av två alleler. Jag hittade en allel, och det kanske har gjort skillnad för mig det också. Förutom den egna motivationen är denna form av gen också kopplad till upplevelsen av välmåendekänsla av idrotten, som jag också kan intyga för egen del.

Jag antog också att jag skulle hitta en genform som påverkar funktionen hos snabba muskelceller – jag var trots allt en sprinter. Dessa ”snabba” alleler är vanliga bland toppidrottare i sprint- och styrke sporter. Resultatet blev dock ”fifty-fifty”, vilket betyder att jag har alleler som definierar både långsamma och snabba muskelceller. En liten besvikelse om detta blev det, men å andra sidan så har några av de bästa sprintrarna i världen också samma kombination som jag. Och det är också viktigt att vara medveten om att hastighetsegenskaper kan förbättras mycket med bra träning – det skulle bara vara enklare om generna gav dig en bättre grund.

Vad fick jag reda på genom gentestet?

Jag behöver mera tid för att återhämta sig från prestationerna. Känsliga akillessenor och vader bör skyddas med damask.. Jag vet varför träning med hårdare intensitet ger mera mjölksyra. Jag vet nu att genom att börja mera lugnt kommer jag att ändå att uppnå exakt samma resultat som de som kan börja sin träning hårdare.

Jag känner att jag utvecklas i en enorm takt och farten har samtidigt nästan i smyg ökat. Jag märker också att jag undermedvetet använder testresultaten mentalt och i själva träningen. Alla egenskaper kan utvecklas, och gener binder mig inte till bara vissa typer av övningar.

Testet avslöjar också två av de vanligaste riskgenerna som avsevärt ökar risken för venös trombos. Samt flera genformer som påverkar risken för skador på muskler, akilles och leder. För min del fanns det ingenting utom det vanliga; min risk var som genomsnittet av den vanliga befolkningen.

När en sportande genetiker utför ett genetiskt test på sig själv

har hen naturligtvis en viss fördel i att tolka och förstå resultaten – man kan sömlöst kombinera båda världar och egna erfarenheter. Detta är den erfarenhet jag skulle vilja ge till andra som tänker på att beställa denna test också. Syftet har varit att göra övningstestet till ett personligen användbart genetiskt test riktat till alla för att ge information om idrottens grundläggande egenskaper. Den ger förenklat information om våra egenskaper och förutsättningar på ett bra sätt. Som ger ytterligare information om effekterna av genetiska former, tydligt uttryckt, samt tips om hur man använder informationen i träningen.

Jag lämnades med en bra känsla om resultaten av Sport gentest: Det ökade min förståelse för mig själv som idrottare. Gav svar på frågor som jag hade funderat över, blev motiverad och, å andra sidan, avslappnad nog att träna mer förnuftigt och på något sätt konstigt blev stolt över min egen arvsmassa. Särskilt de sällsynta resultaten, även om deras tolkning inte var direkt gynnsam för mig.

Genetisk test som ger ökad kunskap för träning är av betydande nytta för träningen

Genernas inverkan på idrotten har studerats i över 50 år

Rulla till toppen